Care este cea mai buna cale de a rezolva ranile usoare? Si ce se intampla cand o rana se vindeca? Gasiti aici informatii utile pentru a acorda primul ajutor in caz de rani minore.
Ce se intampla daca ma ranesc?
Daca te ranesti
Daca te ranesti sau te tai, este important sa cureti rana imediat pentru a evita infectia. Indeparteaza murdaria, bucati posibile de sticla sau orice alt obiect strain, care ar fi putut intra in rana. De asemenea, curata zona din jurul ranii, altfel bacteriile din piele sau din mediul inconjurator ar putea duce la infectii. Spalati rana cu apa calduta, pana indepartati toata murdaria. Daca aveti la indemana un lichid dezinfectant, il puteti folosi. Uscati pielea in jurul ranii cu un pansament. Important! Nu incercati sa curatati singuri ranile foarte murdare, muscaturile sau arsurile. In aceste cazuri, aplicati un pansament pentru protectie si pentru a opri sangerarea si cereti ajutor de specialitate.
Ce se intampla cand se vindeca o taietura?
Organismul omului incearca sa repare o taietura si face asta in multe feluri. Sangerarea este oprita prin eliberarea de fibrinogen din celulele din sange. Acesta este convertit in fibrina, care formeaza un fel de plasa pe locul ranii. Aceasta plasa prinde plachetele sangvine si celulele rosii din sange, care vor forma un dop natural. Celulele albe din sange vin la locul ranii pentru a distruge eventuale bacterii. In acest moment, pielea din jurul ranii poate fi putin rosie – deoarece se dezvolta o inflamatie, modul natural prin care organismul vindeca o rana. Daca sunt prea multe bacterii prezente sau acestea sunt prea puternice, rana se poate infecta. In acest caz, ea devine rosu intens, se umfla si va fi sensibila. Aceste rani incep sa aiba secretii si pot sa apara colectii de puroi. Zonele rosii pe traseul vaselor limfatice, secretiile purulente sau febra sunt semne serioase ca infectia a inceput sa disemineze. Daca sunt doar semne minore de infectie, atunci un pansament imbibat in dezinfectant poate trata problema.
Ranile umede se vindeca mai repede.
Stim astazi ca ranile se vindeca mult mai repede in mediu umed decat in mediu uscat sau in aer. Noile celule se formeaza mai rapid, iar riscul de cicatrice si infectii este redus. Un plasture dintr-un material extrem de subtire este acum disponibil. El sigileaza rana si actioneaza ca o a doua piele la locul cicatricei. Puteti chiar face dus sau baie purtand acest tip de plasture, care este 100% impermeabil. Dar trebuie luate masuri suplimentare la curatarea ranii si niciodata sa nu aplicati acest tip de plasture pe o rana deja infectata.
Juliturile
Julitura apare atunci cand o parte din suprafata pielii este indepartata. In aceste cazuri indepartati orice urma de murdarie si spalati rana cu atentie. Daca aceasta este superficiala, uscati zona si daca arata bine, doar acoperiti cu un plasture de protectie. Daca este adanca este bine sa aplicati un plasture sau un pansament fixat cu leucoplast. Important! Secretiile locale si roseata in jurul juliturii sunt semne ca a inceput sa se infecteze. Alte simptome sunt durerea pulsatila si caldura in jur. Daca este vorba despre un copil care nu se simte bine si face febra, mergeti de urgenta la medic.
Taieturi minore
Este simplu sa te tai usor si sa sangerezi mult. De exemplu, cand te tai cu un cutit de bucatarie sau cu o bucata de sticla. In aceste cazuri, mai intai curatati rana si fixati marginile taieturii impreuna. Aplicati presiune pe plaga cu un pansament curat sau o bucata de vata pana se opreste sangerarea. Apoi, incercati sa fixati marginile taieturii prin aplicarea unui plasture pe una dintre margini, iar apoi treceti-l peste taietura. Puteti uneori inchide plaga cu leucoplast. Lasati plasturele pe taietura cateva zile si dati-i astfel timp sa se vindece.
Taieturi adanci
Daca este o taietura adanca, in special la maini, mergeti de urgenta la medic. O taietura adanca trebuie suturata in maxim 6 ore. Daca taietura este la mana sau la deget, aproape de o articulatie sau un tendon, verificati daca puteti misca toate partile degetelor. Daca acest lucru este foarte dureros sau nu puteti misca toate articulatiile, adresati-va de urgenta medicului.
Taieturi mari
Daca plasturele nu este suficient, puneti una sau mai multe pansamente peste rana si fixati-le cu leucoplast. Daca este necesar, folositi fasa peste pansament pentru o fixare mai buna.
Ranile mari cu sangerare puternica
Este important sa opriti sangerarea si sa mergeti la spital de urgenta. Asezati persoana ranita culcat. Ridicati partea ranita a corpului si asezati-o in pozitie ridicata. Opriti sangerarea cu un bandaj compresiv in jurul ranii sau cu o bucata de vata invelita in pansament. Infasurati un bandaj in jurul pansamentului compresiv, dar nu foarte puternic. Fixati pansamentul cu leucoplast. Daca sangerarea continua, apasati pansamentul cu mana.
Flictene
O modalitatea foarte buna de a preveni si trata flictenele este de a proteja zonele vulnerabile cu plasturi hidrocoloidali. Lasati plasturii aplicati pana cand se desprind singuri. Important! Spalati si curatati flictenele foarte bine. Nu intepati flictenele, deoarece asta poate duce la infectii.